Centrum wiedzy

Zdjęcie w artykule

Ciąża pod okiem dietetyka

Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe żywienie.

Na każdym etapie ciąży, niewłaściwy sposób odżywiania może wpłynąć negatywnie na rosnący organizm i doprowadzić do trwałych zaburzeń rozwojowych, utrzymujących się w dzieciństwie lub rzutujących w przyszłości na stan zdrowia dorosłego człowieka. Należy mieć świadomość, że dostarczane wraz z dietą składniki pokarmowe mają kolosalny wpływ na tempo wzrostu dziecka, dojrzewanie jego wszystkich narządów, proces metabolizmu, a nawet przyszłe upodobania smakowe. Jednocześnie przy tym wszystkim nie można zapominać o zdrowiu matki, gdyż jej organizm w tym okresie będzie również zmagał się z ważnymi potrzebami.

W celu ustalenia prawidłowej diety, bardzo istotne jest zweryfikowanie obecnego sposobu odżywiania matki, tego jakie niesie zagrożenia i co powinno ulec zmianie. Dlatego przed ułożeniem prawidłowego programu żywienia, istotne jest dokonanie szczegółowej analizy i oceny tego jak wygląda aktualnie pokrycie potrzeb organizmu kobiety w kontekście tak wymagającego okresu. Dieta powinna być zbadana pod kątem kilkudziesięciu różnych składników pokarmowych, co pozwoli wytypować niepokojące błędy i bardziej precyzyjnie zaplanować poszczególne etapy żywienia w trakcie trwania ciąży. W tym celu warto skorzystać z fachowej opieki dietetyka. Jego zadaniem jest zasygnalizowanie przyszłej mamie potencjalnych skutków jakie mogą nieść za sobą różne nieprawidłowości w sposobie żywienia w trakcie trwania ciąży, przygotowanie dla niej odpowiedniego programu żywienia, a także dbanie o systematyczną kontrolę wyznaczonych zaleceń dietetycznych.

POKAŻ