Krew składa się z:
części płynnej (58%) – osocza (plasma), zawierającego wodę (90%), białka (8%), sole, substancje odżywcze i produkty przemiany materii, hormony (razem 2%)
części stałej (42%) – komórek krwi, wśród których wyróżniamy:
- krwinki białe (leukocyty) – odpowiadają za siły obronne organizmu
- krwinki czerwone (erytrocyty) – odpowiadają za transport tlenu
- płytki krwi (trombocyty) – odpowiadają za krzepliwość krwi
Podstawowe badanie krwi przeprowadza się zarówno w celach profilaktycznych, jak również w diagnozowaniu różnych schorzeń. Podstawą badania laboratoryjnego jest wykonanie tzw. „małej morfologii” krwi, która obejmuje:
- liczbę czerwonych krwinek (erytrocytów)
- barwnik krwi (hemoglobinę)
- budowę krwinek czerwonych (MCV, MCH, MCHC, RDW)
- udział elementów upostaciowionych krwi w pełnej krwi (hematokryt)
- liczbę krwinek białych (leukocytów)
- liczbę płytek krwi (trombocytów)
„Duża morfologia” obejmuje wszystkie parametry małej morfologii oraz specjalne badanie krwinek białych – tzw. rozmaz.
Jak przygotować się do badania krwi?
- Badanie krwi musi być wykonane rano, na czczo, minimum 12 godzin po ostatnim posiłku
- Ostatni posiłek musi być lekkostrawny z ograniczeniem dań tłustych i smażonych
- W dniu poprzedzającym badanie nie należy nadmiernie jeść ani pić, a także nie głodzić się i nie odwadniać
- Badanie krwi, powinno być wykonane przed zażyciem leków (nie dotyczy pacjentów, u których odstawienie leków jest przeciwwskazane)
- W dniu poprzedzającym badanie, jak również w dniu badania należy unikać stresu, dużego wysiłku fizycznego, palenia papierosów, spożywania alkoholu i dużej ilości kawy oraz napojów zawierających kofeinę