Dobry Dietetyk odpowiada
ona
ocena 0
Wtorek, 27.07.2010 09:43
Zatrzymanie wagi
Witam
Ważę 88 kg przy wzroście 160 cm, od 1,5 miesiąca stosuję dietę 1500 kcal przez 1 miesiąc schudłam 3 kg ale od dłuższego czasu waga stoi w miejscu, nie wiem co się dzieje. Aktywność fizyczną uprawiam cały czas. Czy powinnam jeszcze bardziej obniżyć ilość kalorii w diecie? Z góry dzięki.
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Wtorek, 27.07.2010 14:31
Przyczyną zatrzymania wagi, raczej nie będzie kaloryczność diety, gdyż wydaje się ona optymalna. Trudno jednoznacznie z przekazanych informacji wskazać przyczyny. Stagnacja może być wynikiem zastosowania nie do końca właściwej diety (sama kaloryczność nie jest tyle istotna), ukrytych zaburzeń hormonalnych, źle poprowadzonych wcześniejszych kuracji (jeżeli oczywiście takie były), itp. Może być to również naturalny proces stagnacji, który się pojawił. W taki sposób, jest to naprawdę bardzo trudno określić, gdyż przyczyny mogą być rozmaite. Osobiście zalecałbym jeszcze odrobinę cierpliwości.
Odpowiedz
ona
ocena 0
Czwartek, 29.07.2010 12:44
A jak długo może trwać taki naturalny proces stagnacji? A co Pan myśli o tym, żebym zastosowała trochę bardziej niskokaloryczną dietę np ponad 1300 kcal i po kilku tygodniach wróciła do 1500 kcal? Może to rozrusza trochę mój metabolizm?
Odpowiedz
ocena 0
Czwartek, 29.07.2010 18:56
Z tym bywa bardzo różnie. Waga może zatrzymać się na 2 tygodnie, ale równie dobrze na 3 miesiące. Nie oznacza to jednak, że coś robimy źle. Tutaj niestety wymagana jest cierpliwość. Zredukowanie kalorii nie spowoduje rozruszania metabolizmu, a jedynie może go nieco spowolnić. Jeżeli jest Pani w miarę aktywna fizycznie, to aktualna kaloryczność diety jest jak najbardziej optymalna.
Odpowiedz
ona
ocena 0
Poniedziałek, 02.08.2010 10:48
Czyli nie poleca Pan rozwiązania z czasowym obniżeniem diety i powrocie do 1500? Czytałam jednak na różnych forach i w książkach, że z czasem zmniejsza się kaloryczność stosowanej diety bo organizm się przyzwyczaja i masa ciała się obniża. Czy zatem aż do osiągnięcia prawidłowej dla mnie masy ciała będę musiała stosować dietę o tej samej kaloryczności? (czyli kilka miesięcy na 1500kcal)? Z góry dziękuję za odpowiedź i wytłumaczenie istoty problemu.
Odpowiedz
ocena 0
Poniedziałek, 02.08.2010 17:48
Myślę, ze nie będzie konieczności czekania aż kilku miesięcy :) Różnice w kaloryczności diety rzędu 200kcal nie są tyle duże, by były przez organizm jakoś znacząco wyczuwalne. Jeżeli miałoby to Panią uspokoić jak najbardziej może Pani taką dietę spróbować, aczkolwiek na pewno nie są tutaj kalorie przyczyną zastoju. Trudno mi odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, gdyż nie znam dokładnie całego przypadku.
Odpowiedz
marcin_zborowski poradnia Kalisz
ocena 0
Poniedziałek, 02.08.2010 19:03
Być może dobór odpowiednich proporcji substratów odżywczych jest niewłaściwy (białek do węglowodanów do tłuszczy). Możliwy jest również fakt doboru nieodpowiednich cukrów, które nawet w niskokalorycznej diecie mogą skutecznie hamować procesy redukcyjne masy ciała. Jeszcze inną przyczyną może być zbyt intensywny wysiłek fizyczny, którego nadmiar również może ,,blokować" wydawanie przez organizm zapasowego tłuszczu. Przyczyn rzeczywiście może być wiele. Zmiana kaloryczności w dół raczej niewiele tu zmieni. Radziłbym poszukać przyczyn w diecie i aktywności ruchowej.
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada
Nadwaga
Dieta w chorobie
Dieta w ciąży
Żywienie w sporcie
Preparaty dietetyczne
Ćwiczenia i ruch
Artykuły w czytelni
Kursy, szkolenia, praca
-
anetadzisiaj o 09:29Re: nabiałwitam serdecznie i dziękuję za odpowiedź dość niedawno robiłam badania (ok 4 miesiecy temu) i cholesterol jeden i drugi mam niski trójglicerydy też nawet chyba ...aneta
-
dariusz_szukalawczoraj o 17:05Re: nabiał
-
anetawczoraj o 16:23Re: nabiał
-
dariusz_szukalawczoraj o 16:14Re: Ćwiczenia na czczo?
-
anetawczoraj o 13:15Re: nabiał
-
Rybciawczoraj o 13:08Re: Ćwiczenia na czczo?
-
dariusz_szukalawczoraj o 12:55Re: nabiał
-
anetawczoraj o 12:15nabiał
-
dariusz_szukalawczoraj o 10:13Re: Ćwiczenia na czczo?
-
Rybcia08.09.2010Ćwiczenia na czczo?
-
yalee08.09.2010Re: Czy smalec jest gorszy od masła?
-
dariusz_szukala08.09.2010Re: Czy smalec jest gorszy od masła?
-
yalee08.09.2010Czy smalec jest gorszy od masła?
-
dariusz_szukala08.09.2010Re: czemu nie schudłam??
-
Ania08.09.2010czemu nie schudłam??
-
dariusz_szukala07.09.2010Re: Załamana,,,
-
zalamana07.09.2010Re: Załamana,,,
-
Rybcia07.09.2010Re: Rozkład BTW?
-
dariusz_szukala07.09.2010Re: Rozkład BTW?
-
Rybcia07.09.2010Rozkład BTW?