Kawa - podnosi czy obiża cholesterol?

Ocena:
0
Mam do Państwa pytanie, czy picie kawy podnosi czy też obniża cholesterol, bo czytałem na ten temat różne opinie. Dziękuje z góry za ewentualne wyjaśnienie

3 odpowiedzi

Ocena:
0
No cóż, wydaje się, że temat ten wciąż pozostaje nie wyjaśniony. Kawa zawiera szereg rozmaitych związków, między innymi tzw. diterpeny które mogą podwyższać poziom cholesterolu. Najwięcej ma ich kawa parzona. W kawie rozpuszczalnej diterpeny są tracone podczas procesu technologicznego, a w filtrowanej czy z ekspresu pozostają na sączku wraz z osadem. Czyli tutaj działanie kawy wydaje się niekorzystne. Ale z drugiej strony w kawie można też doszukać się pozytywnego wpływu na cholesterol. Kofeina obecna w kawie przyspiesza produkcje żółci, dzięki czemu nasila wydalanie wraz z nią cholesterolu. Natomiast zawarte w kawie związki polifenolowe hamują utlenianie cholesterolu, odkładanie go w ścianach naczyń krwionośnych oraz tworzenie blaszek miażdżycowych. Zatem podsumowując nie można tutaj dać jednoznacznej odpowiedzi. Niewątpliwie najmniej korzystna pod tym względem wydaje się kawa parzona, zalewana wrzątkiem.
26.07.2010 15:14
Przyjmuję w poradniach:
Ostrów Wielkopolski
dr Dariusz Szukała
Dobry Dietetyk
A co z kawą z ekspresu ciśnieniowego? Czy traktować ją tak samo jak kawę zalewaną wrzątkiem?
Zawartość wspomnianych związków w kawie z ekspresu jest mniejsza.
Odpowiedz w tym wątku