Kawa - podnosi czy obiża cholesterol?

Ocena:
0
Mam do Państwa pytanie, czy picie kawy podnosi czy też obniża cholesterol, bo czytałem na ten temat różne opinie. Dziękuje z góry za ewentualne wyjaśnienie

1 odpowiedź

Ocena:
0
No cóż, wydaje się, że temat ten wciąż pozostaje nie wyjaśniony. Kawa zawiera szereg rozmaitych związków, między innymi tzw. diterpeny które mogą podwyższać poziom cholesterolu. Najwięcej ma ich kawa parzona. W kawie rozpuszczalnej diterpeny są tracone podczas procesu technologicznego, a w filtrowanej czy z ekspresu pozostają na sączku wraz z osadem. Czyli tutaj działanie kawy wydaje się niekorzystne. Ale z drugiej strony w kawie można też doszukać się pozytywnego wpływu na cholesterol. Kofeina obecna w kawie przyspiesza produkcje żółci, dzięki czemu nasila wydalanie wraz z nią cholesterolu. Natomiast zawarte w kawie związki polifenolowe hamują utlenianie cholesterolu, odkładanie go w ścianach naczyń krwionośnych oraz tworzenie blaszek miażdżycowych. Zatem podsumowując nie można tutaj dać jednoznacznej odpowiedzi. Niewątpliwie najmniej korzystna pod tym względem wydaje się kawa parzona, zalewana wrzątkiem.

Dobry Dietetyk  Ostrów Wielkopolski
A co z kawą z ekspresu ciśnieniowego? Czy traktować ją tak samo jak kawę zalewaną wrzątkiem?
Zawartość wspomnianych związków w kawie z ekspresu jest mniejsza.
odpowiedz w tym wątku
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.