Helicobacter pyroli - jaka dieta?

Ocena:
0
Wykryto u mnie tą nieszczęsną bakterię. Jestem obecnie poddana leczeniu antybiotykiem. Wiem że jest też istotna dieta dlatego byłabym wdzięczna za jakieś cenne wskazówki w tej kwestii. Z góry dziękuje. Pati

8 odpowiedzi

Ocena:
0
W przypadku pojawienia się tego problemu, zwrócenie uwagi na dietę jest rzeczywiście istotne. Aby nie doprowadzić do groźniejszych powikłań, a także usprawnić proces leczenia konieczne jest przestrzeganie kilku zasad.

- należy dziennie spożywać min. 4 - 6 małych posiłków
- przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godz.
- posiłki jadać należy regularnie, w miarę o jednakowej porze, zawsze je
popijając
- pokarm należy dokładnie żuć, nie połykać dużych kęsów
- unikać potraw ciężkostrawnych, tłustych, wzdymających (rośliny
strączkowe), bogatobłonnikowych (ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce)
- unikać ostrych przypraw, mocnej kawy, nie pić alkoholu i nie palić papierosów
- przy posiłkach należy skupiać się tylko na jedzeniu, nie oglądać telewizji, nie
czytać, nie prowadzić rozmów
- nie należy jeść w pośpiechu, a po jedzeniu zawsze chwilę odpocząć
- ostatni posiłek powinien być jedzony nie później niż 2-3 godziny przed snem

A oto lista niektórych produktów, których warto się wystrzegać

- Nabiał i jaja - tłuste sery, topione, żółte, jaja na twardo, jajecznica smażona
- Mięso i wędliny - tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby, produkty wędzone, peklowane, smażone, konserwy mięsne
- Ryby: wędzone, marynowane, solone
- Produkty cukiernicze: : ciasta z kremem, słodycze zawierające alkohol, czekolada, cukierki, dżemy, marmolady, lody, chałwa
- Warzywa i owoce: surowe warzywa i owoce, warzywa strączkowe (groch, fasola) kapustne, cebula, czosnek, brukiew, rzodkiewka, kalarepa

To są pewne najważniejsze ogólne zasady. Tutaj jest pewna ważna rzecz, aby nie do końca sugerować się tylko i wyłącznie samopoczuciem po spożyciu pokarmów. Wiele osób np. uważa, ze jeżeli nie odczuwa dolegliwości po zjedzeniu niezalecanego produktu, to znaczy że nie ma do niego przeciwwskazań. Niestety, nie do końca tak jest, dlatego proponowałbym raczej stosować się do przedstawionych wyżej zaleceń.

W przypadku tej choroby warto także wzbogacić dietę w witaminę C oraz witaminy grupy B. Chciałem nadmienić, że wszystkie te zalecenia mają ogólny charakter informacyjny. Ze względu na współistnienie często innych problemów, ustalenie prawidłowej diety wymaga kontaktu ze specjalistą.


Dobry Dietetyk  Ostrów Wielkopolski
Niezmiernie dziękuje za tak obszerną odpowiedź :) Bardzo mi to rozjaśniło. Szczerze mówiąc bardzo się tym zaniepokoiłam, szczególnie gdy przeczytałam, że zakażenie ta bakterią może też zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Nowotwory to w mojej rodzinie plaga, dlatego też obawiam się o siebie. Czy rzeczywiście HP to taki poważny problem?
Oczywiście zakażenie bakterią Hp może sprzyjać inicjacji zmian kancerogennych w obrębie przewodu pokarmowego, jednak nie oznacza to, że każdy kto doświadczył tego problemu zagrożony jest chorobą nowotworową. Bakteria Hp ma dużą zdolność niszczenia błony śluzowej żołądka, gdyż wytwarza specjalne enzymy, które powodują niekiedy poważne jej uszkodzenie. W toku tej reakcji powstają także agresywne wolne rodniki, które dodatkowo potęgują proces niszczeń w obrębie komórek i tkanek. Przy zakażeniu bakterią Hp, organizm także ma większe zdolności przekształcania azotanów zawartych w pokarmie w rakotwórcze nitrozoaminy które dodatkowo zwiększają ryzyko rozwoju zmian nowotworowych. Generalnie bakteria Hp uruchamia całą kaskadę rozmaitych niebezpiecznych reakcji sprzyjających rozwojowi procesów rakowych. Bardzo silnym hamulcem wielu z nich jest witamina C, której stężenie w soku żołądkowym u ludzi zakażonych H.p. jest kilkakrotnie mniejsze niż u osób zdrowych. Nie jest więc wykluczone, że zwiększona podaż tej witaminy może zmniejszyć nie tylko ryzyko zakażenia tą bakterią, ale także zapobiec rozwojowi zmian nowotworowych. Dlatego też wcześniej wspomniałem o tym, ze warto zwiększyć w diecie podaż tego składnika. Absolutnie nie należy jednak tego problemu demonizować, gdyż zapadalność na raka zależy od nałożenia się rozmaitych czynników genetycznych i środowiskowych. Niewątpliwie jednak, gdy w wywiadzie rodzinnym akcentuje się obecność chorób nowotworowych należy cały czas trzymać rękę na pulsie i poddawać się systematycznym badaniom.
Czy to prawda, że sok z kiszonej kapusty działa leczniczo przy wrzodach?
Sok z kiszonej kapusty posiada wiele wartości odżywczych, przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, na którą zwiększa się zapotrzebowanie przy zakażeniu bakterią Hp lub wrzodach żołądka. Należy jednak pamiętać, że mimo wartości odżywczych, sok z kiszonej kapusty może działać także podrażniająco na błony śluzowe żołądka i powodować nasilenie istniejących objawów, dlatego powinno pic się go w rozcieńczeniu z wodą.
Czy zioła vilcacora (koci pazur) mogą zastąpić antybiotyki przy zakażeniu helicobacter pylori i chorobie wrzodowej dwunastnicy? Czytałem, że są skuteczniejsze niż antybiotyki przy schorzeniach bakteryjnych.
Mam problem bo mam hp i dziś się dowiedziałam z wymazu z gardła ze mam pojedyńcze gronkowca złocistego
na hp mam antybiotyki , a co z tym gronkowcem to niewiem co robić wiecznie jestem na antybiotykach nie chce załatwić sobie prze nie organizmu , więc co łykać
i co do diety to nie mam bladego pojęcia warzywa gotowane ok , ale które?kapustne i strączkowe nie no to jakie
czy można gotować jakieś zupy , jeść ryż kasze cokolwiek , proszę żeby wytłumaczyć mi dokładnie co mogę jakie soki , owoce ciężko mi gdzieś znaleźć dobre rady dlatego jestem tu
Witam! jeżeli przechodzisz kurację antybiotykową to podstawą jest przyjmowanie bakterii probiotycznych.

W przypadku występowania dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Dlatego posiłki należy spożywać regularnie, o tych samych porach dnia, co 2-3 godz., 4-5 razy dziennie. Temperatura potraw nie powinna być zbyt niska ani zbyt wysoka (umiarkowana temperatura posiłków chroni przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka). Zaleca się ograniczenie potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: potrawy smażone, tłuste, słone, ostre przyprawy, kawa i mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, rosoły, sosy, buliony, wywary mięsne i grzybowe, produkty marynowane, wędzone. Wskazane jest stosowanie produktów i potraw neutralizujących sok żołądkowy: mleko (do litra, nie więcej), słodka śmietanka, jogurt naturalny, jaja, chude mięso i wędliny (drób, cielęcina, mięso królicze), chude ryby (dorsz, sola, szczupak, pstrąg strumieniowy, flądra). Tłuszcze powinny być dodawane na surowo (do gotowych potraw,np. oliwa z oliwek, prawdziwe masło). Zupy jak najbardziej, ryż również jest wskazany, np.: basmati. Soki nie kwaśne, jeżeli już to je rozcieńczamy.
Wykluczamy z diety produkty i potrawy ciężkostrawne, wzdymające, wysokobłonnikowe (warzywa kapustne (sok z kapusty wskazany), suche nasiona roślin strączkowych, pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce w zależności jak reaguje na nie Twój żołądek). Ważne jest spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu i zdenerwowania.
Do tego jeszcze podejrzewam grzybicę bo byłam wczesniej leczona trzema antybiotykami a lekarze są tak doświadczeni że nie dali żadnej osłony grzybica układu pokarmowego i pochwy no i jeszcze hp
proszę o dokładne menu co jeśc i pic , oraz jakie leki zastosować na tego grzyba
Witam! przede wszystkim należałoby wykonać pewne badania diagnostyczne, które potwierdziłyby Candidozę (grzybicę) przewodu pokarmowego. Leki przeciwgrzybiczne może wypisać tylko lekarz. Oprócz leków dieta jest podstawą leczenia grzybicy. Z diety wykluczamy cukier – pod jakąkolwiek postacią: czekolada, ciastka, miód, dżem, cukier, słodkie pieczywo, soki i napoje gazowane słodzone, kisiele, budynie a także owoce i soki z owoców, produkty z białej mąki: pieczywo, makarony, naleśniki, tosty, zupy w proszku, drożdże i produkty które je zawierają, produkty fermentowane: sery pleśniowe, sery złote, tofu, alkohol,gotowe przyprawy i dania, mleko. Należy również przyjmować bakterie probiotyczne. Po pewnym czasie można do diety wprowadzić owoce, pieczywo razowe na zakwasie. Warzywa należy jadać minimum 2 porcje dziennie. Ogólnie wykluczamy z diety produkty zakwaszające organizm. Uwzględniamy produkty o niskim IG.
No dobrze to co jeść jak się ma te dwie choroby w jednym organiźmie
i jakim badaniem potwierdzić tą candide skoro w kale i w wymazie nie wyszła a dusi mnie gardło i mam cały język obłożony i fetor z buzi taki jakbym miała fabrykę drożdży w żołądku i jeszcze czy brać ten ortanol po hp czy on współgra z candidą
Witam! w postach wyżej masz wyszczególnione co powinnaś jeść a czego unikać w obu schorzeniach, więc proszę je przeczytaj i przeanalizuj. Przypuszczam, że ten lek możesz przyjmować. Jeśli chodzi o badania, to można wykonać test wielogatunkowy na 6 gatunków Candida, ale wykonywany jest tylko w Poznaniu, a także Test Real-Time PCR, Test PCR czy test Elisa.
Witam.
Od jutra zaczynam kurację antybiotykową na tą bakterię. I mam pytanie co do warzyw. Czy warzywa kapustne (tu mam na myśli przede wszystkim kalafiora i brokuły) można jeść, jeśli przygotuje je się na parze, albo ugotuje?
Czy nie można jeść ogólnie warzyw surowych, a gotowane tak?
W stosunku co do warzyw gotowanych na parze nie ma przeciwwskazań. Jeżeli chodzi o warzywa surowe, można je jak najbardziej uwzględnić w diecie, pod warunkiem, że po spożyciu określonych produktów nie odczuwamy wyraźnego dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Wówczas byłoby konieczne ich ograniczenie.
Czesc mam male pytanko stwierdzono u mnie niedawno reflux i test na hp wyszedl dodatni dostalem 3 antybiotyki po ktorych mialem bol brzucha wzdecia i czeste przechadzki do toalety,po 2 dniach przerwalem kuracje i udalem sie do lekarza ktory powiedzial zebym sprobowal kontynuowac kuracje ze to minie po 8 dniach jak odstawie 2 antybiotyki(mam tez trzeci ktory mam brac przez miesiac)I tak sie zaczelem zastanawiac ze mam brac 3antybiotyki na raz a lekarz nie zapisal mi zadnych lekkow oslonnych,leki te kupilem na wlasna reke i teraz prosze o porade czy mam je brac?czy kuracja na helicobaktera powinna odbywac sie bez lekkow oslonnych?
Witam! uważam, że jak najbardziej powinieneś otrzymywać bakterie probiotyczne, które osłonią jelita, ponieważ kuracja antybiotykami na pewno je wyjałowi. Opisane przez Ciebie dolegliwości niestety pojawiają podczas leczenia Helicobacter, ale najważniejsze to pożegnać się z bakterią.
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz,Od jutra wznawiam kuracje i mam nadzieje ze bedzie przebiegala lagodniej z oslonnymi tabletkami niz ostatnio,zycze zdrowka wszystkim i jeszcze raz dziekuje.
Dziękuję/my, życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Witam
stwierdzono u mnie bakterię helikobakter, obecnie karmie piersią 15 mies. synka, czy mogę brać jakieś leki? czy nie zarażę synka? jaką dietę stosować?
Witam! Na podstawie danych epidemiologicznych można przypuszczać, że podstawową drogą przenoszenia bakterii jest droga ustno-pokarmowa, ustno-ustna lub droga kałowo-pokarmowa, dlatego musi Pani zachować higienę podczas kontaktu z dzieckiem. Pokarm matki nie jest źródłem zakażenia, ale wraz z mlekiem przekazywane są przeciwciała chroniące dziecko przed zakażeniem H. pylori. Decyzję o zastosowaniu leczenia farmakologicznego podjąć może jedynie lekarz, aczkolwiek myślę, że w czasie kuracji będzie Pani musiała przerwać karmienie piersią. Dużo pisaliśmy z Panem Dariuszem na temat diety, dlatego zachęcam do przeczytania wszystkich postów na temat Helicobacter pylori.
Dziękuję za odpowiedź. Na razie nie zamierzam jeszcze przerywać karmienia piersią. Staram się uważać na to co jem. Często cokolwiek zjem boli mnie żołądek. Praktycznie jam mało i dozwolone produkty przy tej bakterii a nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje?
Aby zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą proszę pić siemię lniane. Aby ustalić przyczynę nadwagi musiałabym przeprowadzić z Panią wywiad żywieniowo-chorobowy, ale niestety nie mam takiej możliwości, jednakże pisze Pani, że jada niewiele, a właśnie jedną z przyczyn powstawania nadwagi bądź powstającym problemem chudnięcia jest zaniżanie spożycia kalorii, brak regularności i częstotliwości spożywania posiłków. Ponadto karmi Pani dziecko i powinna Pani dostarczać organizmowi kalorie. Organizm w chwili zagrożenia nie chce pozbywać się zapasów, to jedna z filozofii naszego organizmu.
Witam mam pytanie?czy przy helicobacter mozna jesc suszone sliwki takie z puszki kanadyjskie,lub miod akacjowy lub gryczany rozpuszczony w letniej wodzie,albo rodzynki lub inne suszone owoce?jak dostarczyc witamin c i b czy mozna wafle ryzowe z sola morska lub z kukurydza? czy mozna chleb na zakwasie lub chleb tostowy pelnoziarnisty?a co z sardynkami z puszki w oleju slonecznikowym lub w oliwie z oliwek?co z ryba mrozona gotowana w malej ilosci wody z marchewka i brokulami tez mrozonymi?czy mozna makaron gryczany lub kasze gryczana?
Zapomnialam jeszcze o oleju lnianym czy mozna go np.dodawac do ugotowanego ryzu lub warzyw?czy ten olej moze byc dobry jesli w sklepie nie byl przechowywany w lodowce tylko na regale w ciemnie butelce?czy on tracci na wartosci?z czego sie bierze gozkawy smak w ustach ?czy mozna pestki dyni jesc?mialam silny bol po lewej stronie podnizej zeber i bol brzucha wiec zglosilam sie 15.06 do szpitala i mialam robiona w pol narkozie gastroskopie i coloscopie z pobraniem wycinka ktore wykazalo ta bakterie i male owrzodzenie dwunastnicy oraz maly stan zapalny gornego odcinka zoladka ja jestem dopiero co po kuracji antybiotykowej lekami metronidazol 400mg -amoxicillin 1000mg oraz pantoprazol 20mg ktory nadal biore. wszystkei tabletki bralam 2xdziennie mam grupe krwi A RH+ i teraz tez wyszlo w badaniu nietolerancje laktozy.sama nie wiem co mam jesc b schudlam i mam czasem bole w gornym odcinku brzucha ,moze jem nieodpowiednie pokarmy? mam tez bialy osad na jezyku czy zrobic badanie na grzyby?
Witam! ogólnie owoce suszone są nie zalecane, ale rodzynki w niewielkiej ilości nie powinny zaszkodzić. Miód można. Odnośnie ryb z puszki to również nie powinny zaszkodzić. Pieczywa na zakwasie i gruboziarnistego proszę unikać. Wafle ryżowe można, ale należy ograniczać sól. Ryba z brokułami, marchew jest w porządku. Nie powinno się jadać grubych kasz, więc kasza gryczana odpada, a makaron gryczany jest w porządku. Aby dostarczyć witaminy z gr. B proszę jadać mięso, pieczywo a źródłem wit. C są przede wszystkim owoce i warzywa.
Olej lniany jest wskazany, zalecam też pić napar z siemienia lnianego. Olej powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, ponieważ przechowywanie oleju w ciepłym pomieszczeniu może nasilać proces jełczenia. Gorzki smak oleju może świadczyć o psuciu się oleju, choć olej lniany z natury ma lekko gorzkawy smak. Jeżeli ma Pani nietolerancję laktozy proszę wykluczyć mleko i produkty mleczne. Powinna Pani przede wszystkim jadać ciepłe, lekkostrawne, najlepiej rozdrobnione potrawy. Nie wiem czy brała Pani osłonkę na jelita podczas kuracji, jeżeli nie to proszę pobrać bakterie probiotyczne. Biały osad na języku może świadczyć o pojawieniu się grzybicy, więc dla pewności może Pani zrobić badania.
Witam badzo dziekuje za ta wyczerpujaca odpowiedz :) pozdrawiam i zycze milego dnia :):)
Mam ten sam problem mam bakterię w żołądku robiłam rentgen wykazał małe zapalenie żołądka . Miewam zawroty głowy i mdłości dokuczała mi nadkwasota przyjmowałam helicid 20mg i dieta gotowane jedzonko . Na razie żołądek się troszeczkę uspokoił. Lekarz nie polecił antybiotyków w tym stanie stwierdził że nie ma takiej potrzeby . Teraz Łykam mastike osłonkę na helicobacter pyroli.Martwi mnie to czy ta bakteria jest do całkowitego wyleczenia. Dmucham na zimno w życiu przeszłam ciężką chorobę nowotwór trzonu macicy. Mam anemię niską odporność . Zastanawiam się czy coś oprócz antybiotyku zabije tą bakterię .Nie mam wrzodów na szczęście .
Ja bralam mastike kilka razy po 60 tabletek i nie pomoglo i tez sie martwie.Mam helikobaktera 1.4 % .Pilam już żurawine i soki rozne z granata, czosnek w granulkach z olejem 3 razy przeleczona bylam antybiotykiem i nic stoi w miejscu raz opadlo do 0.82 % a za niedlugo znowu pojawilo sie
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Witam serdecznie :)
Niestety i mnie dotyczy ten temat.
Przeczytałam dotychczasowe porady i mam kilka wątpliwości. Czy można jeść i pić:
- kompoty i gotowane owoce z nich, a jeśli tak to czy są jakieś wyjątki,
- herbatki owocowe,
- jogurty owocowe lub z ziarnami zbóż,
- mleko z kartonu należy gotować czy nie trzeba,
- maślanki, kefiry,
- mleko z kakao,
- pierś kurczaka lub jakieś inne mięsko pieczone w piekarniku w cieście francuskim i np. z marchewką, pomidorami czy cukinią,
- pizzę bez sera i sosu, np. z szynką i pomidorem,
- jakieś słodycze bez czekolady typu biszkopty, herbatniki, wafelki,
- śledzia w oleju,
- białe serki, twarożki,
- jakieś przyprawy typu bazylia, majeranek, tymianek, kminek, zioła prowansalskie itp., a jeśli tak, to czy świeże czy suszone,
- zapiekanki z makaronu pieczone w piekarniku,
- ryż i w jakiej postaci,
- spaghetti z jakimś mięskiem,
- zupy, jeśli nie na wywarach mięsnych, to jakie,
- dżemy,
- miód manuka,
- ...
... nie mam już pomysłów co jeść, żeby nie szkodziło !!!
Bardzo proszę o poradę i pozdrawiam serdecznie:)
Witam! Nie widzę większych przeciwwskazań, żeby nie spożywać produktów i potraw z wymienionej listy. Na pewno na co należy zwrócić uwagę, to na reakcję naszego organizmu. Obserwacja jest bardzo ważna, bo czasem produkty z listy dozwolonej jednej osobie mogą szkodzić a drugiej nie i odwrotnie.
Ja miałem helicobacter pylori i wrzoda na dwunastnicy i mi pani gastrolog powiedziała "żadnej diety". Powiedziała, że kiedyś się stosowało dietę, ale dzisiaj nie jest potrzebna, by wrzody się zagoiły.
Dieta w trakcie czy po wyleczeniu choroby jest istotnym elementem. Poprzez nieodpowiednie odżywianie można wywołać lub zaostrzyć stan chorobowy. Dlatego nie lekceważyłabym diety.
Zgadzam się w 100% z Panią Aldoną , prawidłowy model żywienia jest tu najistotniejszym czynnikiem zapobiegawczym/profilaktycznym.

"Niech twoje pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" - Hipokrates z Kos.
Dziękuję Panie Łukaszu, ja również zgadzam się z Pana wypowiedziami. Pozdrawiam!
A jak to jest z tą mięta przy wrzodach? Lekarka mi mówiła, że nie można, bo mocno podnosi kwas żołądkowy, a gdzieś czytałem, że pomaga przy wrzodach. No i czytałem, że nie powinno się spożywać dużej ilości pokarmów zobojętniających kwas żołądkowy, bo wtedy w efekcie organizm w ramach kontry wpada w nadkwasotę. Tak jest na przykład z mlekiem, które jeszcze dzisiaj jest zalecane przy wrzodach. Podobny efekt może niestety dać picie alkalicznej wody, a nawet spożywanie suplementów magnezu (magnez również zobojętnia kwas żołądkowy). Ja mogłem mieć tak, że miałem wrzoda prawie pękniętego, ale przez suplement magnezu powodował, że kwas żołądkowy mi się zobojętniał i w efekcie organizm wpadł w nadkwasotę i nastąpiło krwawienie z przewodu pokarmowego.
Mleko słodkie wypijane w nadmiernych ilościach w efekcie może powodować nadmierne wytwarzanie kwasu solnego. Mleko początkowo osłania błonę śluzową żołądka, łagodzi ból, a po wchłonięciu zawarty w mleku wapn wpływa na zwiększoną produkcję gastryny, która działa pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka.
Co do mięty, to może spowodować rozluźnienie zwieracza przełyku, w efekcie powodując podchodzenie kwasu żołądkowego do przełyku, powodując zgagę.
Co do środków zobojętniających to ich stosowanie ma swoje uzasadnienie, ale w niczym nie można przesadzać, nawet w ich stosowaniu. To tak jak z cerą im bardziej przesuszona, tym bardziej pory będą wydzielały sebum, żeby ją natłuścić.
W chorobie wrzodowej istotnym czynnikiem jest osłanianie żołądka, więc warto pic siemię lniane.
Czyli jeśli ktoś nie ma zgagi po mięcie, to mięta nie przeszkodzi w leczeniu choroby wrzodowej ani nie spowoduje wrzodów?
Niektóre źródła zalecają picie naparów z mięty, więc jeśli nie ma zgagi to prawdopodobnie można ją popijać. Jak już wcześniej pisałam we wszystkim należy zachować umiar, tak samo w przypadku picia mięty w chorobie wrzodowej. Ważne żeby nie pić mocnych naparów i nie skupiać się tylko na jej piciu. Przypuszczam, że picie mięty nie może być powodem powstawania wrzodów, bo jest wiele innych bardziej poważnych czynników, które tą chorobę wywołują.
A jakie czynniki tę chorobę wywołują oprócz helicobacter pylori?
Witaj Prodix-ie 

Otóż oprócz bakterii Helicobacter pylori, która jest czynnikiem wywołującym w 75-100% wrzody żołądka i w 90-100% wrzody dwunastnicy, innymi równie ważnymi czynnikami są:

- niski poziom higieny, trudne warunki bytowe,
- palenie papierosów (tytoń upośledza wydzielanie sekretyny),
- stosowanie NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych) tj. indometacyna, diklofenak czy kwas acetylosalicylowy (aspiryna) oraz inne dostępne także bez recepty środki przeciwbólowe. Powodują one osłabienie mechanizmu prostaglandyn, zmniejszenie wydzielania HCO3,
- nadużywanie alkoholu (duże ilości, jak i mocno stężony/inne) powodując uszkodzenia bariery śluzowej,
- środki chemiczne, także zanieczyszczenia żywności,
- mocna kawa (kofeina pob. wydzielanie kw.),
- stresy, pośpiech, czynniki emocjonalne (ciężkie przeżycia, wahania nastroju, problemy w radzeniu sobie ze stresem, jedzenie w pośpiechu, niedokładne przeżuwanie pokarmu, szybkie tempo życia i czucie presji czasu), gdzie zwiększa się wydzielanie kortyzolu, obniża się przepływy krwi w up,
- BŁĘDY ŻYWIENIOWE (nadmiary :ostre przyprawy korzenne, zbyt gorące napoje, nieświeże i zepsute produkty spożywcze i wiele innych),

Także istnieją czynniki genetyczne, jak choroby wrzodowe, up występujące w rodzinie (czynniki I stopnia) ulegają jednak modyfikacji poprzez zmianę stylu życia i korekty w żywieniu. Często dochodzi do nakładania się czynników ryzyka (wymienionych powyżej), co uważam(!) jest szczególnie niebezpieczne i zwiększa ryzyko wystąpienia wrzodów.

Innym powodem/czynnikiem mogą być urazy/choroby/uszkodzenia tj:

- silne urazy głowy (nadkwaśność spowodowana nadmiernym napięciem nerwu błędnego), inne urazy OUN,
- nadczynność przytarczyc (zwiększenie stężenia jonów wapnia),
- guz autonomiczny wydzielający gastrynę (gastrinoma zespół Zollingera-Ellisona),
- choroby nerek, wątroby, posocznica, stany po operacjach, niedotlenieniu pewnych narządów i wiele innych…

Reasumując czynników jest wiele, z tym, że najistotniejsze poza Hp są w pierwszej części mojej wypowiedzi wraz z zaznaczonymi czynnikami ŻYWIENIOWYMI. Warto także wspomnieć (inf), że u 35-40% ludzi z grupą krwi O związane jest z glikoproteiną śluzu, gdzie nie wydziela się antygen powiązany z grupą krwi. Tylko w 10% występują czynniki idiopatyczne.

Tyle informacyjnie.
Pozdrawiam Prodix-ie.
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Witam. Niestety, też mam hp. Bardzo proszę o odpowiedź czy można spożywać otręby, ziarna siemienia lnianego, orzechy? Lubię bardzo dodawać do jogurtów, owsianki itp... Nie zaszkodzi to żołądkowi?
Czy można pić wodę z cytryną przy wrzodach?
Witaj Prodix-ie

Jeśli nie jest to ostra faza przebiegająca z nasileniem się objawów (blizny się reaktywują), to jak najbardziej tak, można. Jednakże sok z cytryny jest odpowiednio rozwodniony, więc teoretycznie nie powinien drażnić błony śluzowej ventriculus. Co innego sam skondensowany sok z cytrusów w okresie zaostrzenia dolegliwości bólowych (podkreślam wyjątek w tym okresie - reaktywacji) . Chciałbym tutaj rozwiać pewien mit. Jeśli cytryna ma smak kwaśny, nie jest zasadą, że "ten właśnie kwaśny smak" powoduje nasilenie kwasowości. Dla przykładu w żołądku potencjał wodorowy czyli ph oscyluje w granicy 1,5-2,0 tam jest środowisko kwaśne. Na powstawanie odczynu zasadowego ma wpływ zawartość pewnych pierwiastków w pożywieniu, które dany odczyn zapewniają np.sód, potas, magnez oraz wapń działają zasadotwórczo jak w np. w składnikach cytryny.

Pozdrawiam.
Łukasz Jaśkiewicz
Ja też mam to badziewie wykryte w żołądku.
Przy okazji nawracającego zapalenia oskrzeli robiłem róznorakie badania. M.in. gastroskopię, która wykazała HP.

Pytałem kilku lekarzy czy trzeba to leczyć. WIększośc odpowiedzi to taka, że NIE.
A Wy co Państwo sądzicie? Trzeba leczyć, czy nie?
Według szacunkowych badań epidemiologicznych, ten rodzaj bakterii gości u ponad 80% ludzi. Nie oznacza to jednak, że u wszystkich osób wymagana jest interwencja farmakologiczna, gdyż rozwój ewentualnych zmian patologicznych w obrębie błony śluzowej będących wynikiem działania tej bakterii jest procesem dość złożonym i uzależnionym także od dodatkowych czynników genetycznych i środowiskowych. Z pewnością tematu tego nie należy całkowicie bagatelizować, szczególnie kiedy odczuwamy nasilające się reakcje bólowe w obrębie przewodu pokarmowego. Kiedy jednak nasz sposób żywienia nie jest zbyt inwazyjny dla naszego żołądka i nie widać by coś nam specjalnie dokuczało, tematu ewentualnej wizyty tej bakterii w naszej śluzówce nie ma co demonizować.

80% to "prawie wszyscy". :-(
Dolegliwości pokarmowych nie mam raczej żadnych. Nic tego typu mi nie dokucza.
W sumie wiadomo kto mi dietę układał. :-)))

Powyżej ktoś wspominał o "wpływie nowotworowo/rakowym" tej bakterii na organizm.
Czy taki wpływ to rzeczywiście posiada i z tego względu lepiej leczyć tą bakterię?

Michał
Pare dni temu wykryto u mnie Helicobacter pyroli. Jestem teraz na leczeniu antybiotykowym , chcialbym spytac o kreatyne? Czy po skonczonej kuracji moglbym zaczac ja brac! Staram sie dbac o forme kreatyny nie bralem juz 14 miesiecy planowalem zaczac cykl od kwietnia ale nie wiem czy to jest mozliwe po takiej chorobie.
Chcialbym jeszcze spytac o witaminy w tabletkach i l-karnityne i wogole o suplementy czy raczej je odstawic czy mozna je brac?
Bo sama silownia chyba mi nie zaszkodzi???
Suplementacja kreatyną nie ma większych przeciwwskazań nawet na obecnym etapie leczenia. Również można jak najbardziej przyjmować inne witaminy. Tutaj w szczególności przyda się większa dawka witaminy C
Dziekuje !!!
Odrazu mi sie humor poprawil!!!!
Dosyc dlugo szukalem w internecie i nic, szczerze mowiac to sie nie spodziewalem tak szybkiej odpowiedzi!!!
Jeszcze jedno pytanie po kuracji antybiotykowej mam w planie brac
-siemie lniane
-aloes
-miod manuka
Czy to nie bedzie przesada czy moze raczej jeszcze cos dodac do tej listy?
Jeszcze raz DZIEKUJE za odpowiec!!!
Ide sobie rozpuscic witamine c :)
Witam, wymienione przez Pana produkty jak najbardziej może Pan stosować, dobry wybór, pozdrawiam!
Witam

Prawdopodobnie też mam w/w bakterie, po jakimś tygodniu już mi się polepszyło, przy stosowaniu jakiś tam leków i domowych kuracji , czyli jedzeniu lekkostrawnych posiłków i ziółek .
I pytanie, bo ćwiczę dość długo na siłowni i teraz właśnie chciał bym zacząć kolejną kurację kreatyną .Szukałem na forum na ten temat i znalazłem jedną odpowiedź jakiegoś osobnika ,że kreatyna powoduje nasilenie objawów wrzodowych hm i teraz nie wiem

proszę o definitywną zasadniczą odpowiedź jak to jest z tą kreatyną ( monohydrant czysty ) czy można stosować czy nie?

i przy okazji jak wypływają:
- aminokwasy rozgałęzione
- białko serwatki ( zauważyłem że przy mleku nie mam żadnych objawów bólu)
- różne Gainery ( mieszanki węglowodanowo - białkowe )

aa i jeszcze ostatnie pytanie jak jest z ziołem MACA ?

dziękuje bardzo za odpowiedź bo nie wiem co mam począć

Pozdrawiam
Witam Serdecznie, mam pytanie do ekspertow chodzi o surowe pokarmy a konkretnie orzechy i owoce. Czy orzechy mozna, powinno sie jesc przy zdiagnozowanym HP chodzi konkretnie o orzechy laskowe i wloskie. Rowniez jakie surowe owoce, warzywa mozna jesc? Czytalem ze winogrona mozna jesc surowe i jest udowodnione, ze blokuja pomagaja w walce z helicobacterem. Podobnie jest z bananami a jak sie ma rzecz odnosnie arbuzow albo marchewek, czy mozna jest spozywac surowe? Czy kefir lub maslanka jest polecana w diecie?
Dodam ze wlasnie rozpoczynam druga kuracje antybiotykowa pierwsza mialem 2 lata temu i jestem na etapie przygotowywania dla siebie odpowiednej diety, wrzodow u mnie nie stwierdzono. Pozdrawiam.
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Wykryto u mnie helicobacter pyroli jak zwalczyc ta bakterie {nie uzywajac antybiotyku} ?
Hej Ja mam tez te bakterie juz 3 rok nie moge sie jej pozbyc biore 3 raz antybiotyk stosuje diete uzywan siemie lniane z miodem manuka ale nie darady tego dziadostwa wytepic czy moze mi cos ktos jeszcze doradzic ?? Z gory dziekuje
Hej Ja mam tez te bakterie juz 3 rok nie moge sie jej pozbyc biore 3 raz antybiotyk stosuje diete uzywan siemie lniane z miodem manuka ale nie darady tego dziadostwa wytepic czy moze mi cos ktos jeszcze doradzic ?? Z gory dziekuje
Nie miód manuka, tylko nasz swojski miód spadziowy!!! Tańszy i bogatszy w składniki odżywcze, są na ten temat badania porównawcze :)

HP tłucze się albo własnym systemem odpornościowym, albo antybiotykami (trzema, a nawet czterema naraz!)) przez 10 dni. Do tego wspieranie wątroby (wydalanie pozostałości martwych bakterii - Essentiale, Esseliv, Liv52 itp, czyli ostropest, karczoch, fosfolipidy sojowe i L-asparaginian L-ornityny) i osłona przewodu pokarmowego (pre i probiotyki, ja lubię i używam Multilac, można znaleźć tani w aptekach internetowych, im bogatszy w szczepy różnych bakteriii tym lepiej)..

Ja również mam tę nieszczęsną bakterię. Nie mam żadnych bólów żołądka tylko nudności, które rujnują mi życie poprawia się tylko po proprazolu. Od dziś rozpoczęłam kurację antybiotykami. Czy jest możliwe całkowite pozbycie się tej bakterie ? Jak szybko te mdłości ustąpią ? Czy ktoś też doświadczył tylko nudności? Z góry dziękuje za odpowiedź
Witam.
Od kilku miesięcy dokuczał mi żołądek, bóle po lewej stronie pod żebrami, nudności i ogólnie złe samopoczucie, pojawiły mi się też cienie pod oczami także teraz wyglądam jak ćpun. Byłem u lekarz w Polsce (mieszkam w Irlandii) przepisał mi lanzul 30mg 2xdziennie przez tydzień i dał jedno opakowanie na zapas jakby objawy wróciły. Wyprosiłem go żeby dał mi jeszcze jakieś badanie na bakterie. I wykryli u mnie helicobacter Pylori, wyniki odebrałem dopiero w Irlandii.Lekarz powiedział że nie są jakieś tragiczne. Norma jest 0.8 ja mam 1,33, ale zalecił gastroskopie. Po tygodniu brania lanzul było trochę lepiej ale nie na tyle żeby sie dobrze czuć, więc zaczełem brac drugie opakowanie, własnie mi sie konczy ale jest lepiej. Na gastroskopie w IRL czeka sie okolo 2 miesiecy, także się okaże czy mam wrzody czy nie. Od roku chodzę na siłownie i zakupiłem nie dawno odżywki takie jak: białko długowchłanialne, węglowodany, kreatyne, BCAA aminokwasy i się zastanawiam czy mogę je brać ?? Oczywiście nie wszytskie naraz to mam na przynajmniej poł roku ?? I czy wogóle mogę chodzić na siłownie ?? Z góry dziękuje za odpowiedź
Witam, opowiem w skrócie. Wykryto u mnie przez gastroskopię bakterie helicobacter i nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Brałam dwa antybiotyki przez tydzień + Helicid przez dwa miesiące, jestem już w połowie brania Helicidu. Do tej pory stosuję dietę lekkostrawną, jednak nie jest ona taka jak na początku, czyli 1,5 miesiąca temu. Ile jeszcze mam stosować taką dietę? Czy wskazane jest ponowne badanie gastroskopijne? Dodam, że mam 17 lat, przez ową dietę schudłam i mam niedobór magnezu.
Witam. Niestety u mnie tez wykryto to paskustwo -helicobacter pyroli. Chodze reguralnie na basen czy tam mogle sie tym zarazic? W opisie po gastroskopii mam :...W atrum obrzek, rumien zapalny oraz pojedyncze nadzerki pokryte hematyna. Aktuanie (od 3 dni) jestem w trakcie kuracji : biore Polprazol, Duomax, Lacidofil i Avelox. Antybiotyki mam brac przez 10 dni, a Polprazol 14 dni (2 dziennie ) a potem prze 4 tygodnie 1 x dziennie. Poczytalem troche porad i pytan innych uczestnikow i mam kilka watpliwosci. Piszecie zeby ograniczyc surowe owoce i warzywa, a zawsze wydawalo mi sie ze nie ma nic zdrowszego niz wlasnie owoce i warzywa. Nie jesc pieczywa razowego, ale biale przciez nie jest zbyt zdrowe. Cos przciez trzeba jesc wiec prosze o info co z tymi owocami czy jeden/dwa dziennie (pomarancza, pamelo, jablko, mandrynki) mozna zjesc (podobno nie mozna winogron i bananow), jakie pieczywo, czy do jogurtu naturalnego mozna dodac troche miodu (gryczany). Rozumiem ze jajka, platki owsiane na mleku, ryz brazowy, dziki mozna, a co z makaron pelnoziarnistym, ziemniakami, kasza gryczana i innymi? A co z zupa ogorkowa, kapusniakiem itp. Bardzo lubie kawe rozupuszczalna z mlekiem do niedawna pilem ok 4 dziennie , aktulnie ograniczylem sie do 2 slabszych, no i zaczalem pic to paskustwo - zielna herbate ( fu ale to niedeobre) . Czy po zakonczeniu kuracji (po 10 dniach antybiotyku) mozna wrocic do w miare normalnego jedzenia, czy mozna pic alkohol oczywsice w miare rozsadnych ilosciach, cos slodkiego od czasu do czasu? Bede wdzeczny za kometarz i porade.
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
A czy przy zakżeniu bakterią hp, zapaleniem błony śluzowej żołądka i dwunastnicy cukier zastąpić polskim miodem np. wielokwiatowym ?
Przy antybiotykoterapii dobrze jest ograniczyć do minimum cukry wszelkie. Ale jeśli już osłodzić sobie życie, to raczej miodem gryczanym, bo ma najwięcej antybiotycznych substancji aktywnych. Drugi w kolejnosci pod tym względem jest mód spadziowy, a potem długo długo nic :)
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Początkowo sama myslałam ze mam ta bakterie. ale niestety nie. A brzuch mnie bolał po jedzeniu, miałam czesto wzdęcia. Czytałam na różnych stronach objawy i postanowiłam ze zamówie Caretest FOB- krew utajona na stronie caterest i sprawdze czy co jakaś z tych dolegliwości. Gdy wynik wyszedł pozytywny poszłam do lekarza i okazało sie ze mam raka jelita grubego, na szczęście początkowe stadium. Teraz czeka mnie operacja i mam nadzieję ze dobrze się to skonczy. :(
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
U mojego 9-letniego syna wyszedł dodatni Helicobacter pyroli. Dostał kurację antybiotykową. Jest w trakcie brania leków. Czy dzieci powinny mieć jakąś szczególną dietę? Syn narzeka czasem na bóle brzucha, boję się, czy mogą nastąpić jakieś powikłania, albo czy dzieci mogą mieć wrzody? Staram się dawać dzieciom zdrowe rzeczy do jedzenia, nie jedzą żadnego "śmieciowego jedzenia", Czy powinnam dziecku zrobić dodatkowe badania, usg czy inne?
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Witam,

Mam 168 cm wzrostu i kiedyś ważyłam koło 50 km. Wiem, że za mało (tak miałam zawsze), ale w ostatnim czasie zaczęłam chudnąć i ważyłam 46-47kg. Wszelkie choroby tarczyca, cukrzyca, celiakia zostały wykluczone przez badania. Wykazało jedynie helikobakter pyloi i zapalenie żołądka i dwunastnicy. Miałam nie dawno kurację antybiotykową na to i za pół roku mam powtórzyć gastroskopię. Lekarz przypisał mi sulpiryd na apetyt i przytyłam do 48. Nadal go biorę + controloc. Mam szybką przeminę materii więc opcja jeść ile wlezie nie zdaje testu. Potrzebna mi jest odpowiednia dieta, bo czytam różne opinie na internecie i są podzielone. Wydaje mi się, że jak zacznę dietę lekkostrawną to znów schudnę, a tego już mam dosyć. Jak często mam jeść, żeby nie schudnąć, ale przytyć, jakie ilości i co? Może ktoś zna jakiś jadłospis na przytycie, ale uwzględniający helicobacter?
odpowiedz w tym wątku